Żywność

Jakie produkty żywnościowe warto mieć pod ręką w pracy?

zdrowie

Nie zawsze jest czas, chęci lub możliwości, by codziennie szykować posiłki do pracy. Dlatego warto wiedzieć jakie produkty spożywcze warto mieć w swojej szafce i w lodówce w pracy, aby w każdej chwili móc przygotować szybki i zdrowy posiłek bądź przekąskę.

Suchy prowiant

Zawsze warto mieć zieloną herbatę, gorzką czekoladę, suszone owoce, batony zbożowe, orzechy, pestki i nasiona, pełnoziarnisty chleb, kisiel, miód, płatki owsiane. Do skomponowania szybkiego posiłku przydadzą się też takie produkty jak makaron chiński, kuskus, przyprawy, chleb chrupki, puszki z rybą w oleju lub w sosie.

W lodówce

Zaopatrując lodówkę w pracy warto umieścić w niej jogurty naturalne, kefir i maślankę, soki jednodniowe, ser feta, ser mozzarella, oliwki, marchewki do jedzenia na surowo, sałatki rybne i jarzynowe oraz gotowe zupy i dania. Koniecznie należy też dbać o zapełnienie lodówki warzywami i owocami.

Takie produkty pozwolą stworzyć różne warianty niewielkich posiłków, które zaspokoją głód i dostarczą właściwych składników odżywczych.  Dzięki temu łatwiej będzie zrezygnować z wizyty w pobliskiej cukierni lub restauracji typu fast food. Konieczne jest też dostarczanie sobie wody, dlatego najlepiej codziennie wypijać butelkę wody mineralnej.

Pakowanie

Oczywiście najbardziej wartościowe, smaczne i różnorodne posiłki można przygotować w domu. Jak to zrobić najlepiej podpowie dietetyk online Lublin. Takie gotowe posiłki można spakować w specjalne pojemniki plastikowe oraz pojemniki termoizolacyjne. Kierowcy mogą zainwestować w przenośną lodówkę. Przydadzą się też termosy, słoiki i inne opakowania.

Dobre rady

Pracując na zmiany, nie mając czasu na śniadanie, żyjąc w biegu trudno dbać o właściwą dietę. Jeśli naprawdę nie masz czasu na śniadanie, to wypij ciepłą wodę z miodem i cytryną. Weź ze sobą coś co zjesz w drodze do pracy. Pilnuj, by jeść posiłki nie tyle o konkretnych porach, co robić miedzy nimi regularne przerwy – najlepiej trzygodzinne. To pomoże Ci uporządkować sposób odżywania się także wtedy gdy pracujesz w terenie, albo masz nieregularny czas pracy.